Forslag til tilsyn og finansieringsmodell for klimavennlige investeringer.

Tiltak for reduserte klimagassutslipp, sirkulærøkonomi og sunne økosystemer som må løses samtidig, mangler transparens og tilsyn tilsvarende verdipapirhandel. Eksisterende løsninger kan skaleres med tilsvarende modell slik Finanstilsynet og Verdipapirsentralen har blitt utviklet siden 80-tallet. Norge kan være i front og få konkurransefortrinn.

Product Environmental Footprint (PEF) – Environmental Product Declaration (EPD).
Norge er i front med livsløpsanalyser av produkter sitt fotavtrykk, PEF, med sammendrag dokumentert i pdf med EPD. PEF synes å være foretrukket til EU-Taksonomi. EPD benyttes i økende grad i Norge for beregning av klimagassutslipp i byggets levetid. Men det går for tregt med utviklingen.
Hasle Tre som bygges i Oslo er et eksempel på materialbank med design for ombruk.
Statsbygg er i front med bruk av EPD i sine bygg. Men kontrollen er krevende: Se «leverte falsk EPD til Nasjonalmuseet». https://nemitek.no/epd-miljodeklarasjon-nasjonalmuseet/leverte-falsk-epd-til-statsbygg/102176

Skadelige kjemikalier er imidlertid ikke godt dokumentert eller kontrollert i EPD grunnet konkurransehensyn, ei heller ressursuttaket for sunne økosystemer. Dette må forbedres når innsikten øker.

Elektronisk system for transparens.
Materialbanker med PEF/EPD kan skaleres og kontrolleres av uavhengig part. Et elektronisk system for EPD tilsvarende Verdipapirsentralen kan benyttes for transparens. Da får vi oversikt over klimagassutslipp for scope 3 i ESG rapporteringer og beholdninger av materialer for framtiden.
En plattform for elektroniske materialbanker finansieres i dag av et fåtall eiendomsbesittere, men det er kostbart å bruke og utvikle. Norge kan være i front fordi norske virksomheter har verdensledende erfaring med EPD i bygg og elektroniske system. Det er kort vei mellom de ledende aktører i EPD og verdipapirhandel.

Tilsyn og kontroll.
Finansnæringen har sterk grad av tilsyn fra Finanstilsynet sammenlignet med miljøpåvirkningen til prosjekter og produkter. Tilsyn må opprettes for livsgrunnlaget vårt med trygt klima og sunne økosystemtjenester.
Et Miljøtilsyn tilsvarende Finanstilsyn kan opprettes for uavhengig tilsyn og kontroll av ressursuttak fra økosystemer, klimagassutslipp, kjemikalier og sirkulærøkonomi i materialbanker.
Finansieringsmodellen av et tilsyn av PEF tilsvarende Finanstilsynet og transparens i Verdipapirsentralen kan opprettes. Det vil si at alle produsenter av varer betaler årlig omsetningsavgift til Miljøtilsynet og Materialsentralen i tillegg til støtte fra myndigheter.

Lykke til i arbeidet og kontakt meg gjerne dersom det er behov for kompetanse i verdipapirhandel og livsløpsvurderinger!

Med vennlig hilsen
Vikki Johansen

{field:last_opp_fil_1538694225262}